Noordwijkerhout - 23/24/25/26 november 2021

Walk4Light avond Noordwijkerhout

Het was half oktober 2021 dat we (Dave en Lieneke Hogervorst) getipt werden dat onze oogarts, prof dr Camiel Boon, in Businessclass een oproep deed om aandacht en financiële steun te vragen voor zijn onderzoek naar de ontwikkeling van een behandeling voor erfelijke netvliesaandoeningen zoals Retinitis Pigmentosa (RP). Onze dochters Fiene (12), Iefke (10) en Lenne hebben RP en we wachten al jaren op ontwikkelingen in de richting van een behandeling. We weten namelijk dat het zicht van onze dochters verslechtert, dus we voelen nogal urgentie.
De oproep van dr Boon zette ons direct in de actiemodus: er is geld nodig en wij konden en wilden hier een aandeel in leveren.
Een week later hadden we een gesprek met de AMC foundation en dokter Boon over zijn onderzoek en over ons plan. Het onderzoek bleek praktisch van opzet en hoopgevend, waardoor we alleen maar enthousiaster werden. De AMC foundation en dokter Boon steeds zijn betrokken gebleven en hebben ons ondersteund waar nodig. Ons plan, een avondvierdaagse lopen in het donker- een enorme uitdaging voor onze dochters die nachtblind zijn - werd positief ontvangen en we zijn daarna meteen aan de slag gegaan met in ons achterhoofd dat niet alleen wij, maar ook andere lotgenoten gezinnen met deze actie aan de slag zouden moeten kunnen.

 

We hebben al onze stappen daarom ook gedocumenteerd in een draaiboek, zodat het opzetten van een dergelijke actie makkelijk uitgerold kan worden in een andere gemeente. Met een eigen website (www.walk4light.nl ) en een actiepagina op steunamc.nl zijn we begonnen met werven. Hierbij hebben we mooi en pakkend beeldmateriaal gebruikt. Dit bleek uiteindelijk heel belangrijk; goed beeldmateriaal ondersteund door een persoonlijk verhaal bleek de sleutel tot het succes van onze actie. Tijdens onze vakantie op Texel hebben we de eerste whatsapp berichtjes naar onze naaste familie en vrienden verstuurd. Dit waren zoveel mogelijk directe berichtjes. De donatieteller op onze actiepagina begon meteen te lopen en dit gaf ons moed om door te pakken. De volgende stap was het inzetten van onze social media. Dit deden we ongeveer een week later. Hierbij bleek het mooie beeldmateriaal opnieuw van grote waarde. Onze berichten werden volop gedeeld wat een ware hoos aan donaties binnen bracht. Ook heeft dit geleid tot telefoontjes van de lokale media. Dit begon met een uitnodiging voor een radio interview bij Bollenstreek Omroep. Deze verslaggever vroeg of hij onze actie mocht delen met TVwest. Kort daarna werden we benaderd door een journalist van TVwest om een korte docu te maken over onze actie. Niet veel later werden we gebeld door HartvanNederland met dezelfde vraag. In 1 week hebben we toen 2 opnames gedraaid. Dit was ontzettend spannend voor zowel ons als de kinderen, maar het was ook erg leuk, en belangrijker nog, iedere uitzending zorgde weer voor een nieuwe golf aan donaties. De wandeling zelf was toen nog 2 weken weg en we hadden toen nog niet eens nagedacht over de exacte organisatie daarvan….

 

Walk4Light avond Noordwijkerhout
Walk4Light avond Noordwijkerhout
Walk4Light avond Noordwijkerhout

Onze dochters hebben het Jeugdjournaal ook benaderd voor deze actie, en ook zij wilden wel een rapportage maken, als kers op de taart. Een onvergetelijk avontuur voor onze dochters want het Jeugdjournaal wordt iedere dag bekeken in de klas. 
Tegelijkertijd was de school van onze dochters, nadat we ze gevraagd hadden om met ons mee te denken, een inzamelingsactie gestart voor Walk4light en kwam via ons netwerk het aanbod om een avond lang te springen in een trampolinepark waarbij de opbrengst werd geschonken aan onze actie. Hiernaast liep ook nog een autowasactie door familie, dus aan alle kanten was support en dat sterkte ons om door te pakken.
In de twee weken voorafgaand aan de wandeling zijn we met de organisatie aan de slag gegaan. We hebben 4 routes van 5 km in de buurt uitgestippeld en hebben ons hierbij laten inspireren door de reguliere avondvierdaagse in Noordwijkerhout. Deze konden we makkelijk online vinden en hebben we enigszins aangepast.
Zelf wilden we graag met een behapbare groepsgrootte werken, namelijk max 50 mensen per avond, ook ivm de veiligheid. Dit hebben we steeds zo gecommuniceerd. Op onze website stond een inschrijfformulier.  We hebben dit bijgehouden in een excel bestand. Er liepen vooral familie en vrienden mee. Onze vrienden boden aan om per avond een pauzeplek langs de route in te richten, compleet met warme chocomel, glühwein en gezellig verlichte plekjes. 
De wandelavonden verliepen verder soepel en het was een prachtig gezicht om de uitbundig verlichte stoet mensen de route zien lopen. De vierde en laatste avond (vrijdag) werden we feestelijk onthaald bij de finish met spandoeken en gezelligheid.
Hierbij was onze Walk4Light voltooid. We waren gesloopt maar voldaan. Alles bij elkaar zijn we er een goede maand mee bezig geweest met onze actie, voornamelijk in de avonduren en weekenden. Onze actie heeft in totaal ruim 42.500,- euro opgehaald, veel meer dan we hadden durven hopen.

 

Wil jij ook een walk4Light organiseren?

Door allemaal in actie te komen en zo veel mogelijk Walk4Light acties te organiseren kunnen we echt het verschil maken.
Klik hier voor meer informatie

arrow_upward